Helaas overlijden er nog elke zomer honden aan oververhitting. Hoe ontstaat oververhtting, hoe kun je het behandelen en, beter nog, voorkomen?
EEN HOND KAN NIET ZWETEN!!
Omdat een hond niet kan zweten met zijn huid (een hond kan dit enkel met de tong en de voetzoolkussentjes), kan hij zijn overtollige warmte maar moeilijk afvoeren. Dit zorgt ervoor dat bij inspanning de temperatuur van een hond enorm snel kan stijgen. Bij een te hoge temperatuur gaan de lichaamseiwitten stollen en dit leidt tot ernstige schade aan de weefsels, soms onomkeerbaar. LET OP! Een hond kan al bij een temperatuur van zo'n 23 graden oververhit raken als hij zich flink inspant. Het risico bestaat dus ook bij relatief lage temperaturen en is afhankelijk van het activiteitsniveau van uw hond en het ras. Kortsnuitige rassen, zoals de mopshond, boxer en Franse bulldog zijn gevoeliger dan golden retrievers. Maar ook een zeer actieve border collie kan oververhit raken!
EEN HOND DIE OVERVERHIT IS TOONT DE VOLGENDE SYMPTOMEN:
- hijgen
- sloom zijn
- speekselen, braken, diarree
- rode slijmvliezen
- niet kunnen staan, slap zijn, bewusteloos zijn
- verhoogde temeratuur: boven de 40 graden- spiertrillingen, epileptische aanvallen
BEHANDELING VAN OVERVERHITTING:
Wanneer u vermoedt dat uw hond oververhit raakt (sloom worden, kwijlen, hijgen, braken, niet meer kunnen lopen, buiten bewustzijn raken, etc.), neemt u de temperatuur op. Dit doet u door rectaal, dus in de anus, een digitale thermometer te houden. Steek de thermometer voldoende diep, minstens 1 cm naar binnen. De normale lichaamstemperatuur van honden is tussen de 38 en 39 graden Celsius. Vanaf 39,4 spreken we van koorts en vanaf 40,0 van oververhitting. De hond moet dan gekoeld worden.
PREVENTIE: