Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

Freek, de pup met Giardia

Geplaatst: 22-02-2011

Freek, de pup met giardia                                                       

Freek is een maltezer/jack russell kruising van 3 maanden oud die een tijdje nadat zijn baasjes hem bij de fokker hebben opgehaald last heeft gekregen van diarree met bloed erbij. Het hondje is er niet ziek van, is nog even actief, eet en drinkt goed. We hebben de baasjes gevraagd om wat ontlasting binnen te brengen voor onderzoek op maagdarmparasieten. Deze komen veel voor bij pups.

Maagdarmparasieten kunnen bij puppies diarree en algemeen ziek zijn veroorzaken. Daarom is het verstandig om een pup regelmatig te ontwormen. Pups raken met parasieten besmet via de baarmoeder, de moedermelk en via elkaar in het nest.

De “gouden regel” is dat pups ontwormd dienen te worden op de volgende leeftijden:

  • 2 weken (bij de fokker)
  • 4 weken (bij de fokker)
  • 6 weken (bij de fokker)
  • 2 maanden (bij de fokker)
  • 3 maanden
  • 4 maanden
  • 5 maanden
  • 6 maanden
  • 8 maanden
  • 10 maanden
  • 12 maanden

Vanaf de leeftijd van een jaar wordt aanbevolen om 3-4x per jaar te ontwormen.
De reden dat het ontwormen zo vaak gedaan wordt, is dat ontwormen niet preventief is. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een vaccinatie. Een vaccinatie beschermt een dier tegen een bepaald virus, zodat het dier niet ziek van worden. De injectie met het vaccin zorgt dat het dier antistoffen tegen het virus gaat aanmaken. Deze antistoffen beschermen het dier dan bij een eventuele infectie door dat virus. Zij vallen het virus aan en schakelen het uit, waardoor het geen ziekte kan veroorzaken.

Een ontworming verwijdert enkel de op dat moment aanwezige parasieten uit het spijsverteringsstelsel. Een hond die vandaag ontwormd is, kan zich morgen dus weer herbesmetten! En dan is nog niet elke ontworming even sterk tegen alle parasieten. Het kan dus gebeuren dat na een ontwormingsbeurt de hond nog steeds enkele parasieten “over” heeft in de darm, die dan weer kunnen gaan vermenigvuldigen.

Daarom is het ontwormen van een hond, zeker een pup, van groot belang. Een pup moet immers groeien, spieren, pezen, organen en botten opbouwen. En bij een wormenbesmetting nemen de wormen juist alle voedingsstoffen tot zich. Er blijft dan niets over voor de pup en deze zal achterblijven in groei. Een typische pup met wormen heeft een dikke buik, is mager op de rug en heeft vaak grote oren.
De ontlasting van Freek werd onderzocht, zowel onder de microscoop als met een SNAP snel-test op Giardia.

Op de foto is een positieve SNAP test te zien. De rode pijl geeft de stip aan die toont dat de test positief is. Freek bleek
dus Giardia in zijn ontlasting te hebben. Dat is een frequent voorkomende parasiet die diarree met bloedbijmenging veroorzaakt. De pup is er meestal in het begin niet ziek van, maar deze parasiet kan erg hardnekkig zijn en op langere termijn ziekte en groeivertraging veroorzaken. Het is bovendien een zoönose. Dat wil zeggen dat Giardia ook op mensen
over kan gaan en buikgriep kan veroorzaken. Nog een reden om Giardia bij de pup goed te behandelen dus!
Om Giardia juist te behandelen is een meerdaagse kuur met een speciaal ontwormingsmiddel nodig. Deze kuur wordt na
2 weken en na 4 weken herhaald.De reguliere ontwormingsmiddelen werken niet tegen Giardia.
Freek maakt het inmiddels goed. Hij groeit goed en is een echte dondersteen!

« Patiënt v/d Maand overzicht