De fret is in opkomst als huisdier. Dit komt omdat de fret een speels, intelligent, nieuwsgierig en sociaal (roof)dier is. Vroeger werd dit dier vooral gehouden voor de jacht op konijnen en knaagdieren.
De fret is van nature geen groepsdier, dus het is niet altijd mogelijk om meerdere fretten te houden. Het moet “klikken” tussen de fretten onderling. Neem ook niet teveel fretten tegelijk, 2 of 3 is een mooi aantal. Gemiddeld worden fretten zo’n 7-8 jaar oud.
Een fret is niet geschikt als huisdier voor jonge kinderen.
Huisvesting
Fretten moeten beschikken over een grote kooi, die is voorzien van een slaapgedeelte (fretten slapen graag in een “hol” zoals een hangmat, maar ook een opgerolde handdoek wordt gewaardeerd), een eetgedeelte en een toilet. De fret heeft behoefte aan regelmatige beweging en moet dus buiten de kooi kunnen spelen. Het is handig om in huis een kattenbak te gebruiken, fretten zijn namelijk over het algemeen goed zindelijk te maken.
Voeding
Een fret is een carnivoor, dat wil zeggen dat het een vleeseter is. We horen vaak dat fretten kattenvoer krijgen, dit is echter (meestal) niet geschikt! Om gezondheidsproblemen op latere leeftijd (bijvoorbeeld insulinomen) te voorkomen is het van groot belang om speciale frettenvoeding te geven, die goed verteerbaar en van hoge kwaliteit is. Een voorbeeld van goede voeding is Totally ferret en ook de kittenbrokjes van Hill’s Science Plan zijn geschikt.
Vaccineren
Hondeziekte
Het is verstandig om een fret te laten enten tegen hondeziekte. Normaal gezien wordt een pup op 9 en 14 weken geënt en vervolgens jaarlijks. Een fret die al wat ouder is en nog nooit een vaccinatie heeft gekregen, of waarvan de (nieuwe) eigenaar niet weet of de fret al eens gevaccineerd is, enten wij twee maal met 3 weken tussentijd en vervolgens jaarlijks. Wij enten fretten met de voor hen veilige enting van Nobivac (puppy DP).
Rabiës
Wanneer u met uw fret naar het buitenland gaat, gelden dezelfde regels als voor honden en katten, namelijk dat de fret een honddolheid (rabiës) enting moet krijgen en moet beschikken over een Europees paspoort. Deze enting moet een maand voor grensovergang gegeven zijn. Hier komt nog bij dat sommige landen nog een extra bloedtest vragen, waarin gecontroleerd wordt of het dier over voldoende antistoffen tegen rabiës beschikt. Dit bloedonderzoek neemt enige tijd in beslag, dus zo gauw u plannen maakt om met de fret naar het buitenland te gaan, contacteer ons dan, zodat we samen kunnen nagaan wat de vereisten zijn.
Ziekten bij de fret
Oormijt
Oormijt komt regelmatig voor bij fretten. Dit is een zeer besmettelijke aandoening. De oormijt veroorzaakt meestal jeuk, hetgeen zich uit in krabben aan de oren, kopschudden, met de kop ergens tegen wrijven.
Door middel van een otoscoop kan de dierenarts kijken of de fret oormijt heeft. Indien dit het geval is, is het zaak om alle fretten in huis te behandelen. Behandeling gebeurt door middel van Stronghold.
Oorontsteking
Oorontsteking kan zich uiten doordat de fret erge last heeft van de oren, een scheve kopstand heeft of zelfs een gestoord evenwicht. Behandeling met antibiotica is in dit geval nodig.
Anaalklier
De anaalklier ledigt zich normaal gezien bij elke keer dat de fret ontlasting maakt. Wanneer dit niet goed gebeurt, kan deze klier overvuld raken en gaan ontsteken en de fret veel ongemak bezorgen. De dierenarts kan de anaalklier leegdrukken. Doe dit niet thuis, het stinkt verschrikkelijk!
Insulinomen
Een insulinoom is een tumor van de pancreas (alvleesklier), die insuline produceert. Insuline is een hormoon dat zorgt voor de glucosebalans in het lichaam. Bij een teveel aan insuline, wordt de glucose in het lichaam verlaagd en de fret krijgt hierdoor klachten van: slap zijn, zwak op de achterpoten, sloom, apathisch zijn, afvallen. Deze klachten kunnen in het begin in periodes optreden, maar later zal de fret vooral veel en diep slapen en ook aanvallen kunnen gaan doen. Uiteindelijk sterft het dier. Een insulinoom kan behandeld worden door de tumor te verwijderen. Dit is echter een tijdelijke oplossing, want op termijn zullen er nieuwe tumortjes in de alvleesklier gaan ontstaan. Vaak wordt een operatie dan ook gecombineerd met medicijnen. Goede voeding is ook zeer belangrijk, lees hierover meer bij “voeding”.