Aanschaf
Kan een rat samen met andere dieren?
Een rat kan niet samen gehouden worden met fretten en sommige honden, omdat deze de rat als een lekker hapje kunnen zien. Aan de andere kant kunnen ratten ook niet samen met konijnen, hamsters, muizen en cavia’s om de eenvoudige reden dat deze beestjes bang zijn van ratten.
Ratten zijn groepsdieren. Zij spelen en slapen samen, wassen elkaar etc. Een rat heeft dus het liefst een soortgenootje. Een rat in een groep wordt net zo tam als een rat alleen, en een extra rat vergt niet veel extra verzorging. Let wel op alle ratten van hetzelfde geslacht zijn als je geen jongen wilt!
Een mannetje of een vrouwtje? Mannetjesratten worden wat groter dan vrouwtjes en verliezen soms een druppel urine, dit is natuurlijk. In het algemeen zijn zij wat aanhankelijker. Vrouwtjes kunnen wat actiever zijn dan mannetjes en zij worden gemiddeld iets ouder.
Waar koop ik een rat?
Ratten zijn verkrijgbaar in winkels, bij fokkers en in opvangcentra. Op internet zijn diverse links te vinden. Let er in ieder geval op dat de ratten in een schone kooi zitten, en dat ze er gezond uitzien (zie de punten hierboven). Kijk ook of ze niet schuw of bijterig zijn.
Kooi
Ratten moeten voldoende bewegingsruimte hebben, ook in de hoogte! Een rat moet in ieder geval rechtop in zijn kooi kunnen staan, dus hamsterkooien zijn niet geschikt. Frettenkooien echter wel. Dit zijn allemaal traliekooien. Deze bieden genoeg frisse lucht en de rat kan lekker tegen de tralies omhoog klimmen. De kooi mag niet in de tocht staan! Glazen kooien zijn echter ook een optie. Deze beschermen hun bewoners tegen tocht en zijn natuurlijk erg schoon, omdat er geen strooisel uit valt.Zorg dat het hok niet op een te warme plaats staat. Een rat kan namelijk niet heel goed tegen een te warme omgeving. Het strooisel kan bestaan uit houtsnippers, houtkorrels, zaagsel, hennepvezels, hooi of kranten. Het nadeel van kranten is dat dit afgeeft op de vacht, Het nadeel van zaagsel is dat het soms giftige stoffen bevat. Het nadeel van hooi is dat het parasieten kan bevatten. Het meest aangeraden zijn dus de houtsnippers, de houtkorrels of de hennepvezels. Deze nemen zeer goed vocht op. De kooi moet minimaal 1x per week schoongemaakt worden. De voerbak moet stevig zijn en bestand tegen de scherpe tanden, liefst aardewerk dus. Water geeft je best via een drinkfles. Het hok moet een slaapplek bevatten, bijvoorbeeld een huisje of een hangmat.
Ratten hebben veel behoefte aan beweging. Laat de rat daarom regelmatig los rond lopen in huis. Een loslopende rat moet je altijd in het oog houden, want deze nieuwsgierige diertjes knagen graag op van alles
Nieuwe rat: Hoe laat ik mijn ratten wennen aan een nieuwe rat? De ratten die je al hebt, moeten op hun gemak kunnen wennen aan de nieuwe rat. Zij beschouwen het hok als hun territorium en zullen dit dan ook verdedigen ten opzichte van de nieuweling. Om vechtpartijen te voorkomen kun je de ratten het best aan elkaar “voorstellen” op “neutraal terrein”, dus bijvoorbeeld los in de woonkamer. Begin met korte periodes en voer dit langzaam op. Als alles goed gaat, kun je ze bij elkaar in het hok zetten. Blijf er dan wel altijd bij, zodat je in kunt grijpen als ze toch gaan vechten. Kom er pas tussen als ze elkaar echt verwonden, zolang dit niet het geval is, en ze vooral herrie maken, wacht dan met ingrijpen. Als je in moet grijpen omdat de ratten elkaar verwonden, begin je weer van voren af aan, dus op neutraal terrein met de ratten aan elkaar te laten wennen. Voordat je de ratten terug zet in hun kooi, is het verstandig om de kooi goed te reinigen, zodat de geur van de oude ratten eruit is. Ook kun je bepaalde spulletjes op een andere plek zetten in het hok, zodat het hok niet alleen nieuw is voor de nieuwe rat. Meestal zijn de ratten na een paar dagen aan elkaar gewend. Jonge ratten worden vaak heel gemakkelijk opgenomen in de groep, omdat de volwassen ratten hen niet als een bedreiging zien. Volwassen ratten onderling kunnen echter wel gaan vechten. Vrouwtjes zijn wat toleranter dan mannetjes en vechten minder gauw. Mannetjes kunnen echter erg fel zijn en elkaar zelfs verwonden.
Tam maken en vastpakken van een rat Wanneer je je rat bij een goed adres koopt, zijn de rittens vaak al wat tam gemaakt en gewend aan mensen. Ook hebben ze dan al de opvoeding van hun moeder gehad. Een nieuwe of jonge rat moet zijn nieuwe eigenaar natuurlijk wel leren vertrouwen. Begin met korte periodes en voer dit langzaam op. Pak de rat op door hem op te scheppen met 1 of 2 handen. Ondersteun het buikje en pak de rat nooit op bij de kop of het puntje van de staart! Blijf rustig, stel de rat gerust en beloon goed gedrag.
Voeding
Veel voorkomende ziekten