Konijnen
Er zijn ongeveer vijftig verschillende konijnenrassen. Deze onderscheiden zich onder andere door vachtkleur, vachtlengte, bouw en formaat. Er bestaan bovendien konijnen met rechtopstaande oren, maar ook met hangoren. Kleine rassen, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse hangoordwerg, wegen ongeveer één kilo. Een Vlaamse reus kan daarentegen wel acht kilo wegen.
In de natuur leven konijnen in grote groepen in grasland, duinen of heidegebieden. Ze zetten hun territorium af met keutels, plasjes en door hun kin langs voorwerpen te wrijven. In de groep is een hiërarchie aanwezig. Konijnen hebben zelf gegraven holen en gangenstelsels met meerdere uitgangen, maar brengen veel tijd boven de grond door met voedsel zoeken, rennen en spelen. Ze eten vooral in de nacht en ochtend. Midden op de dag rusten ze.
Ziektes, myxomatose & RHD 1-2
Myxomatose is een ernstige, vaak dodelijke ziekte bij konijnen, veroorzaakt door het Myxomavirus, een virus behorend tot de pokkenvirussen. Myxomatose wordt met name verspreid door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk. Voorkom dus dat wilde konijnen in de tuin bij uw konijnen kunnen komen.
De symptomen van Myxomatose zijn zwelling van de oogleden/mond/anus/huid, niet willen eten en drinken, warm aanvoelen.
RHD staat voor Rabbit Haemorrhagic Disease (ook wel VHS/viraal hemorrhagisch syndroom genoemd). Dit is een zeer besmettelijke ziekte, met een snel en vaak ernstig ziekteverloop. Soms overlijden konijnen plotseling, zonder voorafgaande symptomen. Net als Myxomatose wordt RHD verspreid via direct contact, via materialen of via insecten.
De symptomen uiten zich snel (binnen 1-2 dagen) Suf, niet willen eten, benauwdheid ,koorts en pijn.
Een goede preventie is daarom erg belangrijk , zorg daarom voor onderstaande punten:
Vaccineren
Vanaf 2020 vaccineren we met een nieuw vaccin, dit vaccin geeft een 3 in 1 bescherming tegen myxomatose en RHD1 en RHD2 gedurende 1 jaar.
Nobivac Myxo-RHD PLUS geeft konijnen vanaf een leeftijd van 7 weken een bescherming gedurende 1 jaar (zonder booster).
Madenziekte
Madenziekte (of myiasis) komt voornamelijk voor in de zomer wanneer het warm is en er veel insecten actief zijn.
Vliegen leggen eitjes in de vacht van uw konijn en de maden die hier uitkomen eten zich ín de huid van uw konijn. Myiasis helaas een veel voorkomende konijnenziekte en is vaak dodelijk.
Neem bij deze symptomen altijd direct contact op met de praktijk.
Laat u zich gerust informeren bij ons voor een preventieve bescherming.
Gebitsproblemen
Het gebit van het konijn bestaat uit vier snijtanden, twintig kiezen en twee stifttanden. Stiftanden zijn kleine snijtandjes die achter de snijtanden van de bovenkaak staan.
Bij konijnen kunnen er haken op de kiezen ontstaan wat abcessen en/of ontstekingen veroorzaakt. Ook de voortanden kunnen doorgroeien, dit noemen we olifantstanden.
Gebitsproblemen zijn veel voorkomende problemen bij het konijn. Dit uit zich voornamelijk in het niet willen eten, meer drinken, vermageren, speekselen, oogontsteking of uitvloeiingen uit de neus.
Het niet willen eten door tandpijn kan vervelende gevolgen hebben. Door het niet willen eten kunnen de darmen stil komen te liggen. Door gasontwikkeling in darmen en/of maag heeft het konijn pijn. Het konijn zal zich terugtrekken en stilletjes in een hoekje zitten, of in vreemde houdingen gaan liggen en steeds gaan verliggen vanwege de buikpijn. Neem bij deze symptomen altijd direct contact op met de praktijk.
Samen zijn
Konijnen vinden het prettig om bij elkaar te liggen en elkaars vacht te verzorgen, daarom adviseren wij om konijnen altijd per paar te houden. De beste combinatie is een (gesteriliseerde) voedster met een gecastreerde ram. Een verkeerde match kan helaas leiden tot vechten.
Er zijn diverse konijnenopvangen waar u met uw konijn heen kunt gaan om te laten koppelen. Het koppelen van konijnen heeft enige tijd nodig.
Voedingsadvies
Konijnen mogen onbeperkt hooi eten. Het zorgt voor een gezonde goede spijsvertering maar ook voor het natuurlijk slijten van de tanden en kiezen. Naast hooi is het belangrijk om een vezelrijke (minimaal 14%) voeding te geven. Konijnen hebben een gevoelig darmstelsel en dit kan zorgen voor problemen, let daarom altijd goed op of uw konijn goed eet en drinkt.
(Gekleurde) mix voeding voor konijnen bevat veel suikers waardoor darmproblemen kunnen ontstaan.
Ons advies is om 20 gram per kilogram droge biks te geven, voorkeur: supreme selective