In de kliniek keuren en behandelen wij diverse sport- en werkhonden. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om bewakings-, beveiligings- en politiehonden, maar ook windhonden, sledehondenteams, canicross en andere sporthonden. Deze honden kunnen door hun training en sport of werk andere blessures krijgen dan huishonden en drs. Claudia de Kort behandelt deze honden zodat zij vlot weer op niveau kunnen functioneren. Het gaat hierbij onder andere om medische behandelingen, diagnostiek met echografie, bloedonderzoek of röntgenfoto's, maar ook fysiotherapie: massage-, magneetbehandelingen en andere bewegingstherapieën. Wij vinden het daarnaast belangrijk om eigenaars te informeren omtrent voeding en preventie van klachten. Voorkomen is immers beter dan genezen. LEES MEER OVER keuring en sledehondenwedstrijden.
Een keuring voor aankoop is een zeer geschikte mogelijkheid om eventuele problemen te ontdekken die anders verborgen zouden blijven en zich pas later kunnen gaan uiten aan de hond. Hoe gaat dit precies in zijn werk? De hond krijgt eerst een algemeen onderzoek om een beeld te krijgen van de algehele conditie. Het hart en de longen worden beluisterd, de organen in de buik worden afgetast, de temperatuur gemeten, het gebit, ogen, oren en de lymfeknopen gecontroleerd en de voedingstoestand wordt beoordeeld. Vervolgens wordt de urine van de hond onderzocht (een uitgebreide uitleg hierover vindt u bij de toelichting omtrent ons laboratorium, KLIK HIER). Het bewegingsapparaat van de hond is het volgende punt van aandacht. De hond wordt geïnspecteerd zowel in rust als tijdens stap en draf. De hond mag vanzelfsprekend niet mank of stijf lopen en de gangwerk-bewegingen moeten regelmatig en ruim zijn. De verschillende gewrichten worden daarna elk afzonderlijk gebogen en gestrekt en gecontroleerd op range of motion (beweeglijkheid), zwelling, warmte en pijnlijkheid. Om problemen van onder andere de rug en de heupen in de toekomst uit te sluiten, worden er tenslotte röntgenfoto’s gemaakt. Ook van de ellebogen worden in sommige gevallen röntgenfoto’s gemaakt. Pas wanneer alles in orde is, wordt de hond goedgekeurd.
Drs. Claudia de Kort begeleidt sinds als 2005 als internationale wedstrijddierenarts meerdere sledehondenwedstrijden in Zwitserland, Italië en Noorwegen. Sledehonden zijn een aparte tak van sport, aangezien zij niet alleen enorme sportieve prestaties leveren, maar dit ook nog eens doen in barre en extreme omstandigheden. De hoogte, ijle lucht, sneeuw en koude maken het een extra uitdaging om de honden te laten presteren op gezond topniveau. Niet alleen training maar ook preventie is hier van groot belang, de honden moeten voldoende energie binnekrijgen via de voeding. Zowel om zich warm te houden in de koude omstandigheden als om de tocht, soms wel 50-60 kilometer per dag, vol te houden. Daarnaast dienen de poten van deze honden goed verzorgd te worden om te voorkomen dat ze zich bezeren aan harde stukken sneeuw en ijs. Daarvoor zijn speciale crèmes en “schoentjes” voor handen. De wedstrijddierenartsen keuren eerst alle (ongeveer 500!) honden voordat de wedstrijd begint, en tijdens de wedstrijd zijn zij dag en nacht aanwezig voor advies, controles, behandelingen en eventuele calamiteiten. Ook staan deze dierenartsen tijdens de wedstrijd op diverse checkpoints op de trail, zodat er ook in de afgelegen gebieden diergeneeskundige hulp beschikbaar is als het nodig mocht zijn.