Aanschaf
Hoe ziet een gezonde hamster eruit? Waar moet ik op letten? De volgende punten zijn van belang:
Het hok
Hamsters zijn meesters in het ontsnappen, ze knagen vanalles kapot!! Een goed uitgerust hok is dus noodzakelijk. Wanneer er iets kapot is geknaagd, is het zaak dit direct te vervangen.
Het hok van de hamster mag niet in de tocht staan, mag ook niet op een te warme of vochtige plek staan. Tijdens de zomer is het aangeraden om het hok te plaatsen in een koel gedeelte van het huis.
Een hamster heeft behoefte aan beweging. Om beweging van de hamster te stimuleren zijn er diverse speeltjes voorhanden. Een voorbeeld hiervan zijn de buizen, ladders, tunnels, hangmatjes en natuurlijk de alom bekende radjes. Pas wel op met de aanschaf van een rad: Een metalen rad kan herrie maken, terwijl de plastic versie ervan vaak juist heel geruisloos is. Dit is vooral van belang als de kooi op de slaapkamer staat. Let ook op hoe het rad is gemaakt, want een hamsterras met lange haren kan gemakkelijk verstrikt raken en vast komen te zitten aan de as. Er zijn diverse veilige radjes voorhanden, vraag ernaar bij de dierenwinkel.
Om de hamster tot bewegen aan te zetten, kun je voedsel in het hok verstoppen of op een moeilijk bereikbare plaats leggen. Je kunt bijvoorbeeld een stukje wortel zo tussen de tralies klemmen dat de hamster erheen moet klimmen.
Wanneer je hamster tam is, kun je hem los laten lopen in de kamer. Wees dan wel voorzichtig en zorg dat er geen gevaarlijke voorwerpen of andere huisdieren in de buurt zijn! Er zijn ook plastic hamsterballen verkrijgbaar waar je je hamster in kan doen, dan is het misschien wat minder eng om hem los te laten en vind je hem ook snel weer terug. Je kunt natuurlijk ook een hamsterren kopen.
De voederbak is best van aardewerk, om kapot knagen ervan te voorkomen.
In verband met de hygiëne moet het hok regelmatig schoongemaakt worden, liefst 1x per week. Alle spulletjes moeten dan gewassen worden. Vergeet het radje niet, vaak plast de hamster erin tijdens het rennen.
Voeding
Droogvoer: het best is echt hamstervoer, dus geen algemeen knaagdierenvoer. Een halve tot een hele eetlepel is meestal voldoende. Let erop dat je in ieder geval genoeg geeft, liever teveel dan te weinig. Zo kan de hamster zijn natuurlijke gedrag uitoefenen en een voorraad aanleggen. Tijdens het schoonmaken van het hok ”ontdek” je de voorraad die het diertje heeft aangelegd en kun je inschatten hoeveel minder je kunt geven.
Groenvoer: Het is van belang om niet teveel groenvoer te geven, dus niet meer dan de hamster op kan. Anders blijft dit liggen rotten in het holletje en dat is niet fris. Geef dus een kleine hoeveelheid en haal weg wat overblijft. Geef alleen gewassen groenvoer! Enkele tips: wortel, witlof, broccoli, andijvie, mais, spinazie, courgette, appel, peer, banaan, etc.
Een hamster is geen vegetariër en heeft dus dierlijke eiwitten nodig! Ga na of er dierlijke eiwitten in het droogvoer zitten en zoniet: geef dan dierlijke eiwitten bij. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in de vorm van meelwormen of stukjes gekookt ei. Geef geen zuivelproducten, dit is slecht verteerbaar voor de hamster!
Wat de hamster niet mag krijgen: chips, chocolade etc, dus alles met veel zout en suiker. Ook geen zuivelproducten, dus ook geen kaas! Pas op met extraatjes, deze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maar niet noodzakelijk. Vaak bevatten ze teveel suiker of zout of bevatten ze zuivel. Hetzelfde geldt voor de vele knaagproducten die verkrijgbaar zijn. Liefst niet geven.
Water: het water moet elke dag ververst worden. Een drinkflesje is het meest hygiënisch. Gewoon kraanwater is voldoende.
Hamsteren Een hamster legt van nature een voedselvoorraad aan in zijn holletje. Dit heet hamsteren. De hamster stopt het voedsel in zijn wangzakken, brengt het naar zijn holletje en haalt het voedsel er daar weer uit. Een hamsterende hamster is altijd een grappig gezicht.
Soorten Hamsters zijn nachtdieren en er zijn verschillende soorten en kleuren. Er bestaat ook een hamsterras met lange haren. De vacht van deze langharige hamster moet regelmatig geborsteld worden, in tegenstelling tot die van de kortharige hamsters. De meest als huisdier gehouden hamsters zijn de goudhamster en de dwerghamster. De dwerghamster is wat drukker dan de andere rassen en moeilijker in bedwang te houden of tam te maken. Zij bijten ook vaker dan bijvoorbeeld de goudhamster. Het is het best om een hamster apart te houden, dus één hamster per hok. Mannetjes vechten namelijk met andere mannetjes, terwijl de vrouwtjes zowel met mannetjes als met andere vrouwtjes vechten, vooral als ze drachtig zijn. Het hok van een vrouwtje met jongen moet op een rustige plaats staan, want het vrouwtje raakt gemakkelijk gestresst en kan dan minder melk geven of zelfs haar eigen jongen opeten!
Ziekten bij de hamster