Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

Gebitsanering konijn

Geplaatst: 05-01-2013

Gebitssanering konijn                                                                                          

Gebitssanering in de OK

Veel konijnen hebben genetisch een afwijkende, niet goed passende stand van de tanden en kiezen. Omdat de tanden van konijnen hun hele leven blijven groeien, kan dit voor problemen zorgen. De tanden en  kiezen slijten door de afwijkende stand immers niet op de juiste manier af. Dit kan aan de voortanden optreden: met als gevolg de zogenaamde olifantstanden, zie foto rechts: olifantstanden.

Maar ook aan de kiezen kan dit optreden. Omdat de boven- en onderkaak niet mooi op elkaar staan, slijten de zijkanten van de kiezen niet goed af en dit vormt haken. Deze haken kunnen in de wang en/of de tong prikken en zijn zeer pijnlijk. Een konijn met een dergelijk probleem zal in eerste instantie moeizamer eten, brokjes uit de bek laten vallen, minder gaan eten en drinken en uiteindelijk stoppen met eten. Dit brengt risico’s voor de spijsvertering met zich mee. Door onvoldoende te kauwen en het voer vlug door te slikken kan er diarree optreden, waardoor het konijn vermagert.  Door uiteindelijk te stoppen met eten stopt ook de peristaltiek van de darm, met als gevolg gasophoping in de buik. De peristaltiek is bij het konijn erg moeilijk weer op gang te krijgen. Het konijn kan sterven aan een verstoorde spijvertering! Het is dus zaak om een dergelijk gebitsprobleem grondig aan te pakken en deze symptomen te voorkomen.

De beksperder in positie De voorste kiezen zijn zichtbaar

Tijdens een gebitssanering wordt het konijn verdoofd met speciale narcotica, zeer veilig voor konijnen, en het gebit wordt allereerst grondig geïnspecteerd. Het inspecteren van de bek van een konijn wordt bemoeilijkt doordat de bek zo smal is. De kiezen liggen erg diep achterin, terwijl er maar weinig plaats is in de mond.

De schaar en vijl worden gebruik om de haken te verwijderen.

Er wordt daarom een speciale beksperder gebruikt (zie foto links), waarmee de wangen van het konijn naar de zijkanten verplaatst worden. Door middel van bijkomend instrumentarium en een speciale lamp kunnen we de kiezen en de haken zichtbaar maken en waar nodig afvijlen/-knippen.
  
Nadat de haken verwijderd zijn en het hele gebit weer mooi glad is gemaakt, wordt het konijn wakker geprikt en krijgt het nog een pijnstiller en een  injectie om de spijsvertering te ondersteunen. Het konijn mag dezelfde dag nog naar huis. Graag geven we uitgebalanceerd voer om het konijn zijn tanden en kiezen goed te laten gebruiken en de spijvertering zo optimaal  mogelijk te laten verlopen. Echter, omdat de tanden genetisch niet mooi op elkaar staan, en de tanden blijven groeien, is dit een probleem dat na verloop van tijd toch weer terugkomt. Bij sommige konijnen groeien de tanden traag, dan kunnen we volstaan met 1x per jaar (of nog langer) een gebitssanering. Andere konijnen hebben erg snelgroeiende tanden en hebben een dergelijke behandeling 3-4x per jaar nodig.

Het is zaak om alert te zijn op het eetgedrag van het konijn. Wanneer het konijn moeizamer of minder of helemaal niet meer eet, laat het gebit dan nakijken, zodat tijdig actie ondernomen kan worden.

« Patiënt v/d Maand overzicht