Geplaatst: 29-05-2013
Bobby: een oververhit type hond.
Dit is Bobby, een fanatieke border terriër van 6 jaar. Bobby is zelfs zo fanatiek, dat hij oververhit is geraakt, terwijl het toch “maar” 20 graden was. Bobby kan er namelijk geen genoeg van krijgen om achter een bal aan te rennen en blijft net zolang doorspelen als de eigenaar het balletje wil gooien. Het baasje had niet in de gaten dat het toch wel erg warm was voor Bobby, en dat hij toch wel erg veel inspanning leverde, dus het baasje bleef de bal gooien. Maar plots werd Bobby erg sloom, begon te kwijlen en te hijgen en voelde zich duidelijk niet lekker. Zijn baasje vertrouwde het niet en kwam met Bobby naar de kliniek. Daar constateerden we dat Bobby’s lichaamstemperatuur maar liefst 42 graden Celsius was! Gevaarlijk hoog, want bij een dergelijke temperatuur gaan de enzymen en eiwitten kapot (denatureren) en kan de functie van diverse organen uitvallen. De hond kan dan epileptische aanvallen ontwikkelen, in coma en in shock raken en sterven. Deze situatie is dus levensbedreigend en het was daarom van groot belang om Bobby, die inmiddels in shock raakte, af te koelen. Bobby kreeg een infuus, een injectie tegen de shock en werd gekoeld door alcohol op de voetzooltjes te sprayen. De alcohol verdampt en “trekt” de overtollige hitte uit de voetzooltjes mee. Naast de alcohol op de voetzooltjes, werd Bobby gekoeld door middel van icepacks in de liezen en oksels, daar waar grote bloedvaten aan het huidoppervlak komen. Deze bloedvaten nemen de koude dan mee naar het binnenste van het lichaam en zo proberen we de temperatuur omlaag te brengen. Een hond laten afkoelen moet doortastend en geleidelijk gebeuren en is hard weken. Steeds temperaturen, vitale functies in de gaten houden, alcohol op de voetzooltjes brengen, icepacks vervangen en zorgen dat deze geen koudebrand veroorzaken, de hond regelmatig op de andere zij leggen, shock bestrijden, infuus aanleggen en lopende houden, etc..
Nu zou je denken, het was helemaal niet zo warm, en toch is Bobby oververhit geraakt. Je zou dit misschien eerder verwachten bij een hond die in een auto opgesloten heeft gezeten. Maar ook bij relatief milde temperaturen gecombineerd met flinke inspanning kan een hond oververhit raken. Een hond kan zo snel oververhit raken, omdat hij niet kan zweten. Een hond kan alleen zijn warmte kwijt door verdamping ter hoogte van zijn voetzooltjes en door te hijgen, echt zweten door de huid kan een hond niet. Ter vergelijking: een paard zweet wel via de huid, je ziet een paard dan bijvoorbeeld nat worden en soms schuimen op de hals. Bij de hond ga je dat nooit zien.
Gelukkig begon door onze inspanningen Bobby’s temperatuur na een half uur te dalen en uiteindelijk bereikten we een normale temperatuur van 38,8 graden Celsius. Maar daarmee was het gevaar nog absoluut niet geweken, want de hoge temperatuur kan al wel schade aangericht hebben aan de diverse organen. Dit bleek ook het geval, Bobby kreeg heftige diarree, hetgeen we vaker zien bij honden met oververhitting. Gelukkig hebben we de diarree en de andere gevolgen van de oververhitting dusdanig goed kunnen bestrijden dat Bobby na twee dagen weer naar huis kon. Hij is helemaal hersteld en klaar voor de zomer! Zijn baasje gooit geen balletjes meer als het relatief warm is en houdt Bobby goed in de gaten. Hij gaat eerder aan de riem, zodat hij tijdig zijn gemak houdt. Rennen en spelen mag hij vooral ’s morgens vroeg en ’s avonds laat, als het (nog) niet zo warm is.
Voor meer informatie om oververhitting te voorkomen, klik hier.
« Patiënt v/d Maand overzicht