Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

Simba, de pechvogel met een driedubbele kaakfractuur.

Geplaatst: 02-07-2011

Simba, de pechvogel met een driedubbele kaakfractuur.

Dit is Simba, een vrolijke kater van 1 jaar oud. Op bovenstaande foto is hij te zien na zijn verblijf op de kliniek, inmiddels weer helemaal gezond. Maar Simba heeft het een en ander meegemaakt: Simba is erg vriendelijk en nieuwsgierig en ging erop uit in de buurt, zoals wel vaker het geval was. Maar deze keer ging het mis en werd Simba aangereden. Zijn baasjes hebben hem flink gewond naar de kliniek gebracht.

Waarschijnlijk werd de arme kater aan de zijkant van de kop geraakt, want het oog was erg gezwollen en bevatte een forse bloeding. Simba had overal pijn en diverse schrammen en bleek ook nog zijn kaak op 3 plaatsen te hebben gebroken. De bovenkaak en onderkaak waren in het midden gebroken, tussen de vooste snijtanden, en het gehemelte bleek gespleten (zie foto).

Omdat er bij een aanrijding altijd een groot risico is op shock en inwendige bloedingen, hebben we Simba eerst gestabiliseerd met infuus, pijnstilling en antishock therapie en hebben we vervolgens röntgenfoto’s gemaakt en verder onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat er geen sprake was van inwendig letsel. Een geluk bij een ongeluk. In veel gevallen zien we namelijk dat een aangereden kat de rug gebroken heeft, of dat er vrij vocht (bloed of urine) in de buik zit, hetgeen wijst op een inwendige bloeding (lever/milt/etc.) of een scheur in de blaas. Soms is er ook sprake van een klaplong of een bloeding in de thorax, allemaal vreselijke zaken die we willen uitsluiten bij een traumapatiënt. Inwendig letsel kun je immers aan de buitenkant niet zien, maar het kan wel aanleiding geven tot sterfte als het niet onderkend wordt. Daarom concentreren we ons eerst op de binnenkant van het dier, de vitale functies, en pas daarna gaan we dan eventuele botbreuken, wonden etc. behandelen. Op deze manier wordt het risico op complicaties in het algemeen en ook tijdens de narcose geminimaliseerd.

Pas nadat Simba wat hersteld was van de shock en we zeker waren dat er geen ernstig inwendig letsel aanwezig was, hebben we dus de kaak geopereerd.

De operatie:

Simba wordt onder narcose gebracht en geprepareerd voor operatie (bovenste foto)

Tijdens de operatie werden de gebroken boven- en onderkaak weer vastgezet door middel van externe fixatie/cerclage. Met chirurgisch draad worden dan beide kaakhelften met elkaar verbonden. De draad wordt rondom de hoektanden aangebracht en met speciaal instrumentarium door het kaakbot heen geboord en bevestigd, zodat de draad goed op zijn plaats blijft. Dit vereist grote precisie en een scala aan instrumentarium.

Uitgebreid instrumentarium, er is maar nét genoeg plek om in het kleine bekje van Simba te kunnen werken (tweede foto).
Het is erg belangrijk om tijdens de operatie de beide fracturen dusdanig juist op elkaar te plaatsen, zodat de normale stand van de tanden in de bovenkaak ten opzichte van de onderkaak behouden blijft. Het gebit moet nog goed kunnen “scharen”.

De beide kaakfracturen zijn gehecht en dan blijft het gespleten gehemelte over (derde foto). Een gespleten gehemelte zien we ook regelmatig bij katten die vanuit een balkon naar beneden vallen. De kat raakt dan met de kop de grond, en door absorptie van de krachten van het vallen in de kop, splijt het gehemelte open. Een gespleten gehemelte vormt een risico op verslikken. Er is dan immers een verbinding tussen de voedsel-weg (bek-keel-slokdarm) en de ademhalingsweg (neusgaten, neusgang, keel, luchtpijp). Het is dus erg belangrijk om een gespleten gehemelte zorgvuldig te herstellen, zodat het dier zich niet verslikt tijdens het eten.

Het gespleten gehemelte wordt tot slot gehecht met flexibele hechtdraad (onderste foto rechts).

Simba mocht na de operatie uitslapen in de intensive care, onder de warmtelamp en met infuus. De medicatie bestond uit uitgebreide pijnstilling en antibiotica. Het oog van Simba werd behandeld met zalf en genas heel voorspoedig. Na een kleine week was het al erg mooi ontzwollen en begon de bloeding in het oog grotendeels op te lossen.

Simba’s oog net vóór de operatie.

Simba na een week

Na 10 dagen mocht Simba weer naar huis. Hij moest vanzelfsprekend nog wel binnen blijven en zijn baasjes hielden hem goed in de gaten. De kater voelde zich vrij snel alweer prima, at en dronk goed, was levendig en leek geen last meer te hebben van de fracturen of het oog. Tijdens de diverse controles bleek alles in prima orde. Simba heeft met dit avontuur absoluut één van zijn negen levens opgebruikt, en moet nu dus voorzichtig aan doen en zijn baasjes niet meer laten schrikken!

« Patiënt v/d Maand overzicht