Geplaatst: 02-11-2024
VUURWERKANGST?
Voor honden en katten bestaan er rustgevende medicatie. Bij een aantal medicaties is het belangrijk een aantal weken voor oudejaarsdag te starten. Informeer daarom tijdig voor een passend advies voor je huisdier.
Zien u en uw huisdier er tegenop, het knallende vuurwerk? Veel dieren hebben last van vuurwerkangst. De ellende begint vaak al vroeg in december, ook al is het dan nog verboden om vuurwerk af te steken. Een hond die angstig is voor vuurwerk kan de volgende symptomen vertonen:
Informatie voor de hond/kat:
Hieronder volgen een aantal tips om de jaarwisseling voor u en uw huisgenoot zo gezellig mogelijk te laten verlopen.
- Laat honden rondom Oud en Nieuw alleen aan de lijn uit. Laat ze niet los, want als ze ergens van schrikken kunnen ze soms in paniek wegrennen (is uw dier gechipt en geregistreerd?) en de weg kwijtraken, of aangereden worden. Ook durven sommige honden wel eens vuurwerk in de bek te pakken. Aan de lijn dus!
- Laat de hond/kat binnen op zijn eigen vertrouwde plek liggen. Doe het licht in deze ruimte aan, de gordijnen dicht en zet de radio aan. Televisie mag ook, als daar maar geen vuurwerk op is natuurlijk.
- Zorg dat uw hond/kat gechipt is en dat het chipnummer op uw naam, adres en telefoonnummer geregistreerd is. Mocht uw hond/kat toch weglopen, van schrik of omdat er een deur open staat, dan kunt u als baasje gebeld worden.
- Geef de hond op oudejaarsavond een lekkere kluif of een nieuw speeltje zodat ze voor langere tijd hiermee bezig zijn.
- Laat de hond op oudejaarsavond vóór 22:00 en aangelijnd uit.
- Als het zover is, het is 00:00, draag er dan extra zorg voor dat u uw dier binnen houdt! Een hond/kat kan in paniek naar buiten schieten en gewond raken door vuurwerk, of zelfs onder een auto lopen! Katten adviseren we de gehele dag veilig binnen te houden.
- Steek zelf nooit vuurwerk af in de buurt van dieren.
- Bedenk dat uw dier in een onbekende en/of voor hem angstige situatie kijkt hoe ú (de leider) op bepaalde dingen reageert. Schrik dus zelf ook niet van vreemde geluiden en probeer dingen waar uw dier angstig voor is of kan zijn volstrekt te negeren. Op die manier geeft u aan, dat het niets is om je druk om te maken. Schrikt het dier toch, beloon het dan niet door hem hiervoor te troosten.
Wanneer u het dier namelijk juist aandacht gaat geven als het schrikt, wordt het zenuwachtige gedrag bevestigd/gestimuleerd. Het dier zal daardoor juist nóg meer geneigd zijn om dit gedrag te vertonen. Beloon uw dier daarom juist als het zich rustig gedraagt. En laat de hond vooral niet schrikken van úw gedrag om 12 uur middernacht. Het is toch schrikken voor een hond, als plotseling alle mensen elkaar om de nek vliegen en buiten tegelijkertijd de hel losbarst. Dat is toch op z’n minst alarmerend?
- Ga niet met een angstige hond een lange wandeling door “knallende” parken maken. Hou het kort, en stop op een moment dat het dier (nog) rustig is. Zo kan het dier geleidelijk wennen aan het geknal. Bouw de duur van de wandeling langzaam op en beloon rustig gedrag. Zorg ervoor dat er geen vuurwerk vlakbij de hond kan afgaan. Hierdoor kan het dier dusdanig schrikken dat de angst weer opnieuw toeneemt.
Informatie voor konijnen en cavia's:
Buitenkonijnen
Laat de konijnen in hun eigen hok zitten en zet ze indien mogelijk in de schuur of garage. Dit is hun vertrouwde en veilige plek. Zo hebben ze geen last van de lichtflitsen en harde knallen worden wat gedempt. Een verdwaalde vuurpijl kan zo niet in het hok komen. Laat ze zeker niet loslopen.
Als het niet mogelijk is om de buitenkonijnen te verplaatsen, zorg er dan in ieder geval voor dat ze voldoende schuilplekken hebben en dat er geen vuurwerk in het hok of in de ren kan komen door bijvoorbeeld een dikke deken op de ren te leggen. Let er wel op dat er voldoende verse zuurstof bij kan komen.
Let op: konijnen die op een balkon wonen kunnen soms extra last hebben van vuurwerk, omdat de knallen door de omringende gebouwen worden versterkt.
Binnenkonijnen
Voor binnenkonijnen geldt dat ze het liefst in hun vertrouwde omgeving blijven. Zorg ook hier voor genoeg schuilplekken. Geef ze extra stro en zet desnoods wat kartonnen dozen neer waar ze in kunnen kruipen.
Doe de gordijnen en/of rolluiken dicht. Hierdoor isoleer je het huis tegen de knallen en ook tegen eventuele lichtflitsen. Laat het licht, de radio of tv ook aan als je niet thuis bent.
Cavia’s
Laat de cavia zitten waar hij/zij gewend is. Let op: grote temperatuurverschillen kunnen zelfs dodelijk zijn voor een cavia. Leg een kleed of een doek over de caviakooi, zorg wel dat je hem/haar in de gaten kunt houden.
Geef je cavia extra hooi in zijn nachthokje zodat hij daar onder kan schuilen. Als je cavia een geschikte schuilplaats heeft, zal hij/zij minder last hebben van stress en daardoor eerder herstellen na een schrikreactie.
Doe de gordijnen en/of rolluiken dicht. Hierdoor isoleer je het huis tegen de knallen en ook tegen eventuele lichtflitsen. Laat het licht , de radio of tv ook aan als je niet thuis bent zodat het geluid de knallen wat overstemd. Hoe zie je of een cavia bang is? Als cavia’s bang zijn zullen ze wegrennen naar een fijne schuilplaats. Sommigen kunnen ook hoog doordringend gillen van angst. Hoor je dit geluid, controleer dan direct of hij/zij in orde is. Cavia’s die erg geïrriteerd zijn kunnen klappertanden en geeuwen en bedoelen daarmee: laat me met rust.
Vraag gerust meer informatie aan de balie, of bel met een van onze paraveterinairen
« Nieuws overzicht