Heike Dierrijk klinieken

Telefoonnummer: 040-2540958

SPOED

Bij spoedgevallen zijn wij voor onze patiënten 24 uur per dag bereikbaar via:

0900 - 44 555 55

Uitbraak kattenziekte

Geplaatst: 19-07-2024

Uitbraak kattenziekte: waarschuw eigenaren en registreer met PETscan
1 juli 2024 faculteit Diergeneeskunde
Het kattenziektevirus, ook feline panleukopenie-virus of feline parvovirus (FPV) genaamd, veroorzaakt ernstige, vaak bloederige diarree, uitdroging en sterfte bij katten. Stichting zwerfkatten Nederland ziet een toename van kattenziekte bij ongevaccineerde zwerfkatten en zocht contact met de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht om dierenartsen en dier-eigenaren te waarschuwen
Figuur 1. Locaties in Nederland waar FPV-positieve zwerfkatten zijn aangetroffen, per 20-6-2024.*De faculteit Diergeneeskunde wil kattenziekte in Nederland monitoren, bijvoorbeeld om gerichte adviezen te kunnen geven. Hierbij wordt de hulp gevraagd van dierenartsen in het land. Heeft u een kat in de praktijk waarbij u de diagnose kattenziekte heeft gesteld middels een antigeen sneltest of qPCR, registreer deze dan in het PETscan-systeem.
 

Snelle diagnostiek belangrijk

Mirjam Duijvestijn van het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum van de faculteit legt uit waarom hoge alertheid is geboden: “Snelle diagnostiek is belangrijk om verspreiding van dit besmettelijke virus zo vroeg mogelijk te stoppen. Voor het diagnosticeren van kattenziekte bij katten is helaas geen sneltest beschikbaar, maar er kan gebruik gemaakt worden van een antigeen-sneltest voor canine parvovirus. Deze test, die op faeces gedaan kan worden, is niet gevalideerd voor FPV maar is wegens kruisreactiviteit wel bruikbaar. Als deze test positief is, de verschijnselen passend zijn, en de kat niet onlangs is gevaccineerd, is de uitslag betrouwbaar. De test is matig gevoelig en kan daarom ook wel eens infecties missen. De meest betrouwbare en gevoelige test is de qPCR test.” 

 

Ook huiskatten in gevaar

Het virus kan lang infectieus blijven in de omgeving. Daarom kunnen ook huiskatten besmet raken en ziek worden als deze onvoldoende of niet gevaccineerd zijn. Het advies is dan ook om elke kat te vaccineren tegen deze dodelijke ziekte. Na vaccinatie bouwt een kat doorgaans een goede en langdurige bescherming op. Diereneigenaren kunnen contact opnemen met hun dierenarts voor vaccinatieadvies.
 
Afbeelding: Locaties in Nederland waar FPV-positieve zwerfkatten zijn aangetroffen, per 20-6-2024.
 
« Nieuws overzicht